dimarts, 11 de juliol del 2017

Assemblea General 2017: Consens, Participació i Dret a Vot

El dijous dia 29 de juny es va realitzar l’assemblea anual de l’Associació Sant Tomàs. Una assemblea en què va planar el consens al qual vam arribar en l’assemblea de l’any anterior. Un consens assolit després de la gran mobilització de la Coordinadora de Famílies, per tal d’aconseguir que no desaparegués l’Associació Sant Tomàs. Una assemblea que és el principal òrgan de participació col·lectiva de tots socis de l’entitat, perquè regeix l’entitat, s’hi elegeixen els representants de les famílies a la junta de l’associació i, automàticament, al patronat de la fundació. També perquè és on s'hi exerceix el dret a vot i les decisions de l’assemblea són d’obligat compliment, en ella s’hi aprova o no les propostes de la junta directiva, o les que puguin fer-hi els socis.



Hem mantingut l’Associació, la importància de la seva assemblea

En el cas de la transformació de Sant Tomàs només en una Fundació, tal com proposava inicialment la direcció de Sant Tomàs, abans d’arribar al consens amb la Coordinadora, l’assemblea hauria desaparegut. Es manté, per tant, l’assemblea com a òrgan de participació dels socis. Uns associats que tenim a les nostres mans, a partir de la participació en l’assemblea, una cosa tant important com la de poder decidir la direcció i el futur de l’entitat.  Ja que en l’assemblea es decideix, a partir de votació democràtica, nomenar la junta directiva, aprovar o no: els comptes de l’entitat, els pressupostos, les modificacions dels estatuts, la memòria d’activitats i, en definitiva, resoldre qualsevol assumpte relacionat amb l’entitat que se li presenti.

Si l’Associació Sant Tomàs s’hagués transformat únicament en una Fundació, l’assemblea hagués desaparegut. Per a mantenir la participació de les famílies, es proposava la creació d’un “consell de participació” a partir del qual s’elegirien els membres del patronat de la Fundació en representació de les famílies a partir de votacions. Enteníem que, amb aquesta proposta, s’apartava a les famílies del poder de decisió que tenim a l’assemblea amb el seu dret a vot. Ens allunyàvem del model associatiu, que ha contribuït tant al nostre país en l’organització i participació ciutadana. Si ens quedàvem només amb fundació, adoptàvem un altre model, més piramidal, dirigit des de dalt, amb una participació més limitada, de caràcter  més consultiva que decisiva.

En el fons, amb la desaparició de l’Associació, com dèiem en el nostre manifest “Salvem l’Associació Sant Tomàs”, perdíem el dret a vot. No perquè no poguéssim fer eleccions, sinó perquè en la proposta que ens feien el vot esdevé més una opinió que un dret, una opinió que pot ser tinguda en compte o no per qui governa l’entitat.

Els primers punts de l’assemblea d’enguany

En l’assemblea d’aquest any, es va aprovar l’acta de l’assemblea anterior, amb el compromís d’incloure més explícitament la intervenció que va fer Jordi Prat en nom de la Coordinadora de Famílies de Sant Tomàs explicant com s’havia arribat al consens. Unes paraules que podeu consultar punxant aquí o descarregant-vos aquest arxiu.

Després de les paraules intoructòries del president, es va presentar la memòria d’activitats, marcada pels actes de celebració del 50è Aniversari de l'entitat.

Vam aprovar els comptes de l’any 2016 i el pressupost d’aquest any, amb el prec per part de l'Assemblea que fossin més clars, en el sentit que es desglossessin per serveis, tal com s'havia fet en assemblees anteriors. Sobre els comptes a destacar els  efectes comptables que té la creació de la Fundació Sant Tomàs i la dotació patrimonial que s’ha transferit des de l’Associació a la Fundació, amb unes pèrdues de 400.000€ del valor d'unes instal·lacions amb què s'ha dotat la Fundació, que s'atribuïen a l'Associació.

A destacar que sobre la Fundació Sant Tomàs es va informar que va ser inscrita al registre de fundacions el 6 de març de 2017, i que durant els propers mesos s'anirà desplegant.

Modificació dels estatuts

L’assemblea també va aprovar la modificació dels estatuts de Sant Tomàs, una modificació que havia estat acordada prèviament. D’aquesta modificació en destaquen els tres aspectes següents:
  1. Es van adaptar la durada de càrrecs a la junta directiva, que passen de ser de 6 a 4 anys, una durada més petita que va ser un requeriment del Departament de Justícia per tal de poder registrar els estatuts de la Fundació.
  2. Per acord de l’assemblea anterior, també es van modificar els estatuts per tal que els representants de les famílies de cada servei siguin elegits només per aquelles socis actius que tenen un familiar o tutelat al servei. No com fins ara que votaven tots els socis actius i col·laboradors per tots els serveis.
  3. Una altra modificació significativa va ser que el representant del Tris-Tras inclou també el servei Espai Viu.
En relació a la modificació dels estatuts, es va proposar que el Servei Respir-Servei d’Atenció Domiciliària també tingués representació, proposta que la junta directiva es va comprometre a  estudiar i presentar en l’assemblea de l’any vinent.

Elecció del representant del Tris Tras i de l’Espai Viu

El setè punt de l’ordre del dia va ser l’elecció del representant del Tris Tras, que com s’havia aprovat en la modificació dels estatuts anterior, inclou també l’Espai Viu.
Aquesta elecció es feia perquè la Mònica Vera, havia renunciat l’any passat al càrrec, a causa de mantenir algunes discrepàncies amb la junta permanent i amb el director general, que van culminar amb la proposta de transformar l’Associació Sant Tomàs amb Fundació.
Celebrem que hi va haver dos candidats pel càrrec, cosa que demostra que l’entitat té persones amb ganes de participar activament en els seus òrgans directius. Els dos candidats van ser:
  1. En Joan Moreno Parés, amb el seu fill participant a l’Espai Viu, un centre de desenvolupament integral per a infants i joves de 5 a 18 anys, del qual ell en va ser un dels impulsors de la seva constitució l’any 2012. 
  2. En Jordi Prat Novellas, amb la seva filla assistint al Tris Tras, un impulsor del servei Pare a Pare i membre actiu de la Coordinadora de Famílies, que fa dos anys ja havia intentat la renovació d’aquest càrrec.
Els dos candidats es van presentar a l’assemblea i van explicar els seus objectius. En Jordi Prat presencialment i, en Joan Moreno a través d’un vídeo, per estar absent per un viatge.

De socis actius al Tris Tras i a l’Espai Viu amb dret a vot n’hi ha 16 a tota l’entitat. Van exercir el seu dret a vot 14 d’aquests socis actius, 3 presencialment i 11 delegant el vot. El resultat va ser de 12 vots per a Joan Moreno i 2 per a Jordi Prat. Resultant elegit, per tant, en  Joan Moreno. El felicitem i li desitgem una bona tasca de representació a l’entitat. Com hem dit ell prové de l’Espai Viu i no hauria d’oblidar, tal com va fer en el seu vídeo de presentació, que també haurà de representar el Tris Tras.

Després de l’elecció, l’assemblea va debatre el fet que hi ha molt pocs socis actius d’aquests dos serveis, entre el Tris Tras i l’Espai Viu atenen gairebé un miler d’infants, cosa que representa que només hi ha un 1’6% de socis actius entre les famílies que porten els seus fills en aquest serveis, un percentatge misèrrim.

El nou representant d’aquest serveis, Joan Moreno, com li pertoca pel nou càrrec, hauria de liderar accions per aconseguir augmentar la massa social en aquests serveis. En especial dins del Tris Tras, on tot i les dificultats per aconseguir nous socis, segur que es pot augmentar substancialment aquest percentatge tan raquític.
Accedeix a la memòria presentada punxant aquí.

Precs i preguntes, el darrer punt de l’assemblea

En el punt final de l’assemblea va intervenir una mare per lamentar que en l’acte de celebració dels 50 anys del dia 28 de maig, a la plaça major de Vic, no s’havia tingut en compte habilitar un espai per a les persones amb mobilitat reduïda, per tal de poder observar l’espectacle. La presidència va lamentar també aquest oblit i es va comprometre a tenir un espai reservat de cara els propers actes multitudinaris que quedaven per a realitzar, com per exemple en la presentació de la sardana de Sant Tomàs, del 7 de juliol.

Una nova etapa en les assemblees?

Ens demanem si ens trobem en una nova etapa, iniciada en l’assemblea de l’any passat. Una etapa marcada per tres aspectes:
  1. El consens en les decisions, encara que de vegades, des de la Coordinadora tinguem visions diferents a la direcció.
  2. La participació dels socis, en les assemblees, però també a altres instàncies de l’entitat. Un aspecte amb el qual haurem de treballar en alguns àmbits com el serveis Tris Tras.
  3. Les votacions dels socis actius a l’assemblea per a prendre descisions, a través del vot com un dret i no com a simple consulta d’opinió. Uns socis actius, pares, mares, germans, germanes i tutors i tutores que, buscant el millor per ells, representem els nostres familiars a les assemblees. 
Veurem si hem entrat en aquesta nova etapa, el camí iniciat apunta cap aquí, però pot prendre o no aquesta direcció de forma definitiva, cosa que depèn de tots nosaltres, dels socis, de la junta i del patronat de Sant Tomàs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada