divendres, 17 de juny del 2022

Per què cal participar a l’assemblea de l’associació Sant Tomàs?

 


Escrit publicat a la secció d'opinió del periòdic El 9 Nou, 17 de juny de 2022:

Catalunya porta arrelat l’associacionisme a l'ADN. Durant  segles, els catalans ens hem organitzat en associacions per resoldre les nostres inquietuds col·lectives.  Una gran mostra de la resposta ciutadana del nostre país són les entitats creades per mares, pares, germans i germanes per afrontar la discapacitat dels seus familiars. Les primeres entitats dedicades a persones amb discapacitat van ser organitzades per familiars que volien trobar solucions a situacions que l'estat no tenia previst atendre o no sabia com fer-ho. Aquestes iniciatives són la base sobre la qual els nostres familiars amb discapacitat han aconseguit uns drets que avui no tindrien.

Un dels exemples reeixits de la capacitat d'unir-se i buscar solucions col·lectivament és l'associació Sant Tomàs, creada el 1966. A Osona gairebé tothom la coneix, però molts no saben que en el seu origen, com en altres indrets de Catalunya, hi havia un grup de famílies que van pensar que juntes podrien trobar la manera d’atendre la discapacitat intel·lectual.

Amb els anys les entitats com Sant Tomàs han crescut molt. Les grans dosis de voluntarisme inicial de mares, pares i familiars han donat pas a la creació d’equips humans que les gestionen professionalment. Però en els fonaments, a la base d’aquestes entitats, hi continuen havent els associats, que principalment són familiars directes de persones amb discapacitat. També comptem amb molta gent que són socis i de forma altruista ens ajuden a tirar endavant l’associació.

La participació dels familiars amb Sant Tomàs és diversa. N’hi ha de molt implicats, que segueixen el dia a dia de l’associació per donar-li suport, però també pressionen quan les coses no funciones del tot bé. N'hi ha d’altres menys actius, que per les causes que siguin no poden dedicar-hi gaire temps. Sigui com sigui, la mínima col·laboració possible és la de participar de l'assemblea anual de l’entitat. No ho oblidem, que així homenatgem a aquella ciutadania que va crear aquestes associacions. Aquest espai de mínima participació és vital, perquè és la forma de mantenir l'essència i la continuïtat d'aquell moviment nascut per ajudar als nostres familiars amb discapacitat.


A vegades, per comoditat, com que ja tenim equips tècnics de professionals que porten les nostres entitats, ens oblidem del que és més important pel seu funcionament: que hi participem. La nostra contribució és important pels tècnics de l’associació, perquè sentin valorada la feina que fan. És important perquè hi ha coses que cal decidir entre tots. Participar és alhora un dret i una obligació. Votem per donar a conèixer la nostra opinió.

No deleguem el vot si no és estrictament necessari. En alguns casos s’utilitza la delegació de vot com a forma de participació, però no és el mateix que ser present a l’assemblea, ja que deleguem els nostres drets i les nostres obligacions. Esperem aviat un canvi del règim electoral que animi a participar encara més a tots els associats de Sant Tomàs, que contempli també la participació de les persones usuàries.

Ara que s'acosta l'assemblea de l’associació Sant Tomàs del 22 de juny, d’aquí pocs dies,  cal que les mares, pares i familiars hi anem, que siguem una bona colla, perquè voldrà dir que entenem que participar és important per continuar la bona marxa de l’entitat i de totes les persones que hi treballen. Participem pel bé de les persones amb discapacitat intel·lectual. Participem pel bé de tots.

Us hi esperem.


Joan Codinachs
Candidat a representar el Centre Ocupacional de Riudeperes
de l’associació i la fundació Sant Tomàs


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada