divendres, 25 de novembre del 2022

Sant Tomàs, un pas de gegant...

 



Des dels seus inicis l'Associació Sant Tomàs , que va ser creada per les famílies , ha tingut com a eix vertebrador de la seva existència  el reconeixement i defensa  dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Sant Tomàs ha treballat per una educació adaptada, una atenció primària adequada, un suport a la llar amb recursos, una inclusió a l'entorn laboral i una llarga llista d’accions que han portat a l’entitat a ser referent més enllà de la comarca. Tot això s’ha fet vetllant sempre pels drets i la dignitat de les persones, tenint en compte que cada persona és un món en si mateixa.

Com Associació la seva principal fortalesa és la implicació dels socis: famílies, entitats i persones de la societat civil, que estan treballant perquè les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca no siguin tractats com a ciutadans de segona i tinguin el reconeixement de ple dret dintre de la nostra societat. Aquesta implicació es demostra amb la participació en la vida de l’associació tant en els òrgans directius, com en les diferents activitats i en la participació activa en les assemblees. L’assemblea es la Àgora dels socis, el lloc de intercanvi d'opinions i de presa de decisions transcendents.

Seguint la dinàmica de l’Associació i davant del marc que ens aporta la nova llei d'igualtat de tracte i no-discriminació on es remarca que s’ha de fomentar la participació activa de totes les persones com a iguals, l’Associació Sant Tomàs, en la assemblea a celebrar el dia 29 de novembre del 2022, ha d’aprovar una modificació d’estatuts i un nou reglament de règim intern on, explícitament, es reconeix el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a ser socis actius de ple dret i exercir tots aquests drets de la mateixa manera que la resta de socis.

El marc mental que malauradament tenim gravat a foc és que la discapacitat va associada a no poder exercir drets. Quan exercir un dret no va lligat a demostrar no tenir discapacitat, va lligat a ser persona humana. Poder-lo exercir depèn moltes vegades de facilitar-ho i disposar dels mitjans perquè es pugui exercir.


Per la nostra associació aquest reconeixement de ple dret a les persones usuàries és un pas de gegant com a entitat, pas lògic i imprescindible. A l'aprovar aquesta modificació podrem dir que Sant Tomàs és fidel als seus principis i que una vegada més es pionera en el reconeixement i defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Fa molts anys que no es feia un pas endavant en aquest direcció d’aquesta magnitud i és important posar-ho en valor. És per això, que en aquesta ocasió especialment, és molt important l’assistència del màxim nombre de socis de l’entitat, perquè aquest reconeixement de drets de les persones usuàries no sigui un pur tràmit d’aprovar unes modificacions i un nou règim intern, sinó que vagi més enllà.

Que la propera Assemblea sigui una manifestació de recolzament de tots els que hi som cap a les persones que més s’ho mereixen.

Veniu, escolteu, opineu, voteu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada