dijous, 11 de maig del 2017

Els Representants dels Ajuntaments


Estatutàriament, la junta de l’Associació de Sant Tomàs compta entre els seus membres amb cinc representants de corporacions locals o institucions públiques o privades designats per aquestes. Des de fa molts anys, hi ha representats a la junta dels ajuntaments de Calldetenes, Torelló, Manlleu, Vic i, en els darrers anys, el cinquè representant institucional ho és per la Universitat de Vic. Amb la creació de la Fundació Sant Tomàs, ara aquests representants institucionals a la junta de Sant Tomàs seran també patrons de la Fundació Sant Tomàs.

En relació amb la nova Fundació, el ple de l’Ajuntament de Vic del passat 3 de maig va aprovar per unanimitat el dictamen sobre la incorporació de l’Ajuntament de Vic com a patró de la Fundació Sant Tomàs. Amb aquesta aprovació, l’alcaldessa Anna Erra, que fins ara era membre de la junta de Sant Tomàs, passarà a ser també patrona de la Fundació Sant Tomàs. [Podeu veure aquesta aprovació al principi del vídeo que hi ha incrustat sobre aquest text].

Abans de la votació, va intervenir en primer lloc Josep Lluís Garcia (ERC-Som Vic). En nom del seu grup municipal, Garcia va destacar la seva satisfacció per la resolució amb consens del conflicte que va generar la creació de la nova Fundació. També va demanar a l’alcaldessa que s’apliqués en defensa del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual.

Seguidament va prendre la paraula Katia Juncks (Capgirem Vic), amb una intervenció que va anar més enllà de l’aprovació del dictamen. Un parlament sobre ideals, on va assegurar que la democràcia és la millor garantia de bon servei per a les persones de l’entitat. Juncks va defensar un model d’entitat participativa i democràtica. Va repassar alguna de les causes que fins ara provocaven la paràlisi en la participació als òrgans de govern de l’Associació de Sant Tomàs. També va fer seus alguns del punts del manifest que va encapçalar la mobilització de la Coordinadora de Famílies de Sant Tomàs, una mobilització que va aconseguir de mantenir el dret a vot per les famílies. En nom del seu grup municipal va estar d’acord en el fet que l’alcaldessa sigui patrona a la fundació, però li va demanar un paper actiu de forma pública i, en el cas que no el pogués assumir, que nomenés un altre representant.

En tercer i darrer lloc, en una intervenció improvisada però clarivident, va parlar Arnau Martí (Vic per a Tots). Ell va destacar que el procés de creació de la Fundació va ser complicat, però va servir per a fer les coses millor de com funcionava Sant Tomàs. Va acabar per demanar a l’alcaldessa que amb el seu càrrec de patró afavorís el paper d’interlocutor en públic que ha de tenir l’Ajuntament.

Des de la Coordinadora de Famílies de Sant Tomàs pensem que és fonamental la participació de les institucions públiques locals en la junta directiva de l’Associació i, a partir d’ara, també en el patronat de la Fundació. Necessitem que els seus representants assisteixin a les òrgans de govern de l’entitat, s’impliquin activament en la marxa de Sant Tomàs i representin a les seves institucions amb tot allò que puguin aportar en benefici dels nostres familiars amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

La participació de l’alcaldessa de Vic en l’Associació i Fundació Sant Tomàs és per nosaltres un símbol, el que la màxima autoritat municipal de Vic, el seu equip de govern i tota la institució municipal tenen a Sant Tomàs com una de les principals entitats d’Osona en la qual han de col·laborar activament. En el passat no sempre l’alcalde de Vic ha estat el representant de l’Ajuntament a Sant Tomàs. L’anterior alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va estar molt actiu a la junta directiva de Sant Tomàs els anys inicials del seu mandat, però posteriorment va delegar la representació de l’Ajuntament de Vic en un dirigent polític local. Va ser un nomenament que podria arribar a ser discutible, tenint en compte que no era regidor de l’Ajuntament de Vic i que tenia un estret vincle familiar amb la direcció de l'entitat.

En conclusió, de l’Ajuntament de Vic, també dels altres ajuntaments i institucions de la comarca, agraïm l'esforç que estan fent. Necessitem representants, alcaldes o regidors, que tinguin una participació activa a la junta i al patronat de Sant Tomàs. Com també l’han de tenir els altres membres que formen part dels òrgans de govern de Sant Tomàs, que són els representants dels les famílies al diversos serveis de l’entitat i els representants de la societat civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada