diumenge, 24 de juny del 2018

Participa en l'elecció de dos representants de les famílies

En la propera assemblea de Sant Tomàs,  del dia 28 de juny, toca elegir en votació uns nous representants de les famílies del Centre Ocupacional i de l’Escola Estel, els quals ocuparan càrrec a la Junta Directiva de l’Associació Sant Tomàs i, també, al Patronat de la Fundació Sant Tomàs.

En aquesta elecció es presenten dos candidats que formen part de la Coordinadora de Famílies de Sant Tomàs, en Jordi Viver pel Centre Ocupacional, i en Joan Codinachs per l’Escola Estel.
Si ets un soci actiu del Centre Ocupacional, vota a Jordi Viver!
Si ets soci actiu de l’Escola Estel, vota a Joan Codinachs!
Els socis actius de cada un d’aquests dos serveis només poden votar els candidats del seu servei Es pot votar de forma presencial en l’assemblea o a través de delegar el vot en un altre soci.

Els dos candidats han escrit una carta als socis, les podeu consultar a continuació:

A representar les famílies

Els candidats Jordi Viver i Joan Codinachs tenen en comú una llarga trajectòria d’implicació amb l’entitat i de servei al nostre col·lectiu. Ara, tenim l’oportunitat que puguin treballar en favor dels nostres familiars també des de la junta i el patronat de Sant Tomàs.

Per l’Escola Estel, en Joan Codinachs, és l’únic candidat que es presenta. Tot i la seva elecció està assegurada, si ets un soci actiu de l’Escola Estel, la teva participació és important per tal de mostrar el teu suport. Participa, vota en Joan Codinachs!

Al Centre Ocupacional, a més d’en Jordi Viver, també es presenta un altre candidat, en Joan Castell. El fet que es presentin dos candidats per ocupar el mateix càrrec és una mostra de vitalitat de Sant Tomàs. Per nosaltres en Jordi Viver és,  però,  la millor opció per representar els familiars i tutors de les persones usuàries del Centre Ocupacional. Participa, vota en Jordi Viver!

Hi ha un contrast important entre els dos candidats a representar les famílies del Centre Ocupacional,  tant en la seva vinculació amb l'entitat, com també és sensiblement diferent el model d'entitat que defensen:

Vinculació amb l'entitat. En Jordi Viver és un candidat al Centre Ocupacional sortit de la base, que ha participat activament amb les famílies de fa molts anys i que, ara, les vol representar dins dels òrgans de govern de l’entitat. En canvi, en Joan Castell és un candidat impulsat des de la direcció de Sant Tomàs, completament desconegut per la majoria de les famílies, que és el germà precisament de la persona que ha estat a la junta els darrers sis anys pel Centre Ocupacional.

Model d’entitat. En Jordi Viver defensa, i ha defensat des de fa molts anys, el model d’una entitat participativa com a associació, dins de la qual les persones amb discapacitat són el centre i el motiu de ser de l'Associació Sant Tomàs, i cal trobar la millor opció de vida per a cada una d'elles. D'en  Joan Castell se'n sap ben poc, com ell mateix diu la seva vinculació amb l'entitat ha estat només una aposta empresarial, basada en un sol projecte, ja iniciat, sobre elaboració de productes xocolata. Sembla que entén més Sant Tomàs com una empresa que ofereix productes. Fins ara, però, aquesta línia s’ha mostrat molt limitada en benefici dels nostres fills i filles, com per exemple en l’intent de fabricar patates fregides o dels horts ecològics.


Hem de tenir processos electorals amb garanties

Fins fa poc, la majoria d'eleccions en l'Assemblea de Sant Tomàs han estat un tràmit que es podria definir com a burocràtic. Normalment han estat unes eleccions basades en uns usos i costums que, de vegades, semblen més decidits sobre a marxa que ser unes normes preestablertes. Trobem a faltar un reglament clarificador.

Pensem que ens cal un reglament electoral que garanteixi un procés d'elecció net i democràtic, on tothom parteixi en la mateixa igualtat de condicions. Sense normes prèviament establertes, hi ha la sensació que es poden donar incorreccions, cosa que s'ha pogut observar en algun cas.

Algunes coses que caldria tenir en compte:
  • Ha de quedar clar quines dades es facilitaran als candidats, en tots els casos possibles, fent èmfasi especial en evitar passar informació quan no correspongui.
  • S'ha de garantir que no s'utilitzarà informació privilegiada en favor d'algun candidat.
  • S'ha d'establir el mecanisme que els candidats han d'utilitzar per sol·licitar el cens i com se'ls hi entregarà en temps i forma.
  • Cal clarificar el cens electoral assegurant la seva fiabilitat. Com qualsevol cens electoral, s'ha d'exposar públicament per tal que tot soci el pugui revisar si consta en el cens correctament i, si hi ha algun error en les dades, es pugui sol·licitar les correccions pertinents.
  • S’ha d'establir la possibilitat de tenir interventors per supervisar el procés electoral, en tots els seus aspectes.
  •  Cal reglamentar els vots delegats i la manera de comprovar la seva validesa.
En definitiva cal fer uns processos electorals amb tota la cura possible i així guanyar en transparència, per evitar qualsevol dubte. Un processos electorals que animin a la participació dels socis, que no siguin un simple tràmit el qual no convida gens a participar dins de l'entitat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada