dimecres, 4 de juliol del 2018

Assemblea General 2018: informació, participació i eleccions



El 28 de juny es va realitzar l’assemblea general ordinària i, la vegada, extraordinària de l’Associació Sant Tomàs. L’acte va començar amb un minut de silenci, per la mort en accident de trànsit, el mateix dia 28, de Màrius Casany, qui va ser el principal impulsor de Sant Tomàs i primer president de l’entitat.

Des de l’àrea de comunicació de Sant Tomàs ja s’ha publicat un post al bloc sobre l’Assemblea, una mica més complert que el de l’any passat.  També van piular al Twitter l’elecció dels representants que hi va haver, en Joan Codinachs i en Jordi Viver, donant així una cobertura cada vegada més àmplia a un dels principals actes de l’Associació, la seva Assemblea, on tots els socis hi estem representats i és el màxim òrgan de decisió de l’entitat.

Des de la Coordinadora però, volem fer la nostra valoració, incidint en tres aspectes, com són la informació, participació i eleccions que hi van haver.


Informació

Reconeixem un esforç en l’intent d’agilitzar l’Assemblea, no excedint-se en les informacions que es donen. Com  novetat d’aquest any, es va projectar una vídeo memòria, que va ser un resum molt més àgil i atractiu que abans, quan es llegia. Podríem encara avançar més presentant la memòria no tant com una suma  de dades i esdeveniments, sinó com el resultat de la direcció i decisions que s’han pres al llarg de l’any, de la política que s’ha seguit des de diferents àmbits. Dit d’una altra manera, de donar un relat a la memòria. Tindríem així a més de dades, les intencions que hi ha darrera aquestes.



Participació

Està demostrat que la gent participa quan té en les seves mans capacitat real de debatre i decidir coses que l’afecten directament, l’interessen i l’importen. No val la pena anar una Assemblea de tràmit, si és només per donar informació, informació que actualment et pot arribar per altres mitjans. En l’Assemblea de Sant Tomàs d’enguany hi va haver una alta participació, amb 156 socis presents o representats. Segur que aquesta participació hauria estat més baixa sense les eleccions que hi havia, ja que era un tema important per decidir.

Entre els presents a la sala, destaquem que hi havia moltes persones relacionades poc o molt amb la Coordinadora de Famílies. Naturalment, també hi havia els membres i familiars de l’actual Junta de l’Associació, amb alguna absència reiterada que trobem a faltar. A més, també vam observar que disminueix la presència de persones que havien format part de la Junta en el passat. Volem fer notar que també hi havia treballadors de Sant Tomàs, uns encarregats d’organitzar el bon funcionament de l’acte, i una altres que formen part del grup de càrrecs directius.



Fruit de la participació a l’Assemblea són els acords que es van consensuar a partir de les intervencions de l’Assemblea en alguns punts de l’ordre del dia, així com en el torn final de precs i preguntes. En destaquem els següents:
  • La redacció de forma participativa i consensuada d’un reglament o normativa dels socis, que especifiqui la regulació dels processos electorals i el règim disciplinari. El primer aspecte també el va recomanar l’avocat assessor de l’entitat, mentre que el segon deriva d’un requeriment de la Generalitat.
  • El president va respondre una pregunta presentada amb antelació per l’AMPA de l’Escola Estel sobre els Itineraris Formatius Educatius IFE que adjuntem en el següent enllaç. La resposta va ser que encara no hi havia una decisió en ferm, que s’escoltaria a les diferents parts afectades i que el mes de setembre el director general de l’entitat tindria una reunió amb Ensenyament de la Generalitat per veure si es tirava endavant el conveni. A partir d’aquí la junta prendria una decisió.
  • També es va demanar l’ampliació de les pòlisses d’assegurances dels serveis, per tal que cobrissin alguns danys materials que ara no tenen indemnització. La junta es va comprometre a fer-ne una revisió.
  • Un altre any va sortir el tema de procurar que els actes que organitza l’entitat tinguin  en compte més bé a les persones que tenen mobilitat reduïda, com és el cas de la Somnàmbula.
Jordi Viver, Centre Ocupacional (44 vots)

Joan Codinachs, Escola Estel (41 vots)

Joan Castell, Centre Ocupacional (27 vots)

Eleccions

Les eleccions per escollir els representants de les famílies de l’Escola Estel i el Centre Ocupacional van ser un dels punts que van motivar la participació dels socis en l’Assemblea d’aquest any. Per l’Escola Estel van participar 42 persones en la votació, presencialment o delegant el vot; mentre que pel Centre Ocupacional, van ser 71 persones.

Tenim una nova forma d’elecció des de l’any passat, en el qual són els socis actius de cada servei els qui elegeixen els seus representants. Ho valorem molt positivament, si bé ens cal millorar-ho amb un reglament o normativa. Creiem que sense aquest canvi, hauríem entrar en una dinàmica en que els representants eren designats, en comptes de ser elegits. Estem en uns nous temps, ens queden lluny aquells anys que va explicar el president de Sant Tomàs, quan molt poca gent volia formar part de la Junta. Des d’aleshores s’ha fet molt camí.

Hem de continuar però utilitzant les eleccions com a forma per fer participar els socis. Per això, és important que encara que és presenti una sola persona per ocupar un càrrec, com va passar a l’Escola Estel, es faci votació.

En el cas del Centre Ocupacional, amb dos candidats diferents, l’elecció va ser molt interessant de seguir. Vam poder veure com a més, des del respecte mutu, es contraposaven dues visions diferents, ambdues legítimes, que sens dubte, totes busquen el millor pel nostre col·lectiu. Els socis lliurement vam poder escollir el candidat i els objectius que els semblen millor.

Per acabar, des de la Coordinadora ens hem de felicitar per l’elecció de Joan Codinachs i Jordi Viver, dues persones que des de fa anys participen en la vida de l’entitat i que des d’ara ho podran fer des de la Junta i el Patronat de l’Associació i Fundació Sant Tomàs.



___________________________

Podeu accedir a les notes del parlament que va fer Joan Codinachs per argumentar la seva candidatura a través d'aquest enllaç.
Podeu accedir a un resum del parlament que va fer Jordi Viver per argumentar la seva candidatura a través d'aquest enllaç.

1 comentari:

  1. Felicitacions als dos nous representants de les famílies!!!
    Un reconeixement per la seva dedicació als qui deixen els seus càrrecs.
    La Junta de Sant Tomàs es va renovant de mica en mica, hi entren persones amb noves energies i amb idees interessants.
    Des de fa pocs anys hi comença a haver a Sant Tomàs un canvi de persones, que és molt generacional. El futur de Sant Tomàs passa per aprofundir en aquesta direcció.

    ResponElimina